Robofoben jammeren dat de machines onze banen gaan inpikken. Is daardoor de tijd rijp om al jouw rotklussen door een robot te laten opknappen?

1. Arnon Grunberg doet het ook
Als een computer creativiteit kan aanleren, dan kan hij ook leren om Arnon Grunberg-columns te schrijven. De Volkskrant-redactie probeerde het met een ‘Voetnoten’-robot, die Arnon-teksten produceert. Voorbeeld: ‘een tafeltje met ironie’. Robots hebben ongewild heel veel humor, concludeerde de grootmeester zelve. Als Grunberg zich kan laten vervangen als stukjesauteur, kun jij het ook met je kreupele mailtjes en communicatiebulletins.

2. Pak de exitpremie
Lassers, hoveniers en heftruckchauffeurs lopen in de nabije toekomst meer dan 90 procent kans om vervangen te worden door een robot. Dat stelt beroepskeuzetestbureau Jobpersonality. Ook hoogopgeleiden zijn niet veilig: accountants, salarisadministrateurs, financieel administratief medewerkers en logistiek planners gaan zware tijden tegemoet. Maar daardoor kunnen ze zich wel volledig op hun quarterlifecrisis, dertigersdilemma of midlifedip storten en eindelijk meubelontwerper of fitnessinstructeur worden! Pak die exitpremie en doe wat alleen jij kunt doen.

3. Slapend rijk in een nanoflits
Beurshandelaars laten het handelen op de beurs over aan robots, die met speciale algoritmen binnen een nanoflits de miljoenen binnenharken. Eng? Niet volgens professor Kevin Slavin: ‘Het gevaar is niet dat die [robots] te slim worden, maar dat ze te dom blijven en wij niet precies weten wat ze doen. We beseffen niet wat er in de digitale wereld gebeurt, die we zelf hebben gemaakt.’ Probeer zo’n Wall Street-algoritme voor jezelf te regelen en je wordt slapend schatrijk, in een nanoseconde.

4. Hallucineren zonder pilletje
Het combineren van je carrière met een fijn pilletje of shotje alcohol wordt steeds lastiger als de jaren lengen. Het lichaam werkt steeds minder mee, als je elke ochtend in de auto op de ring de zon ziet opgaan. Nou, dan laat je toch een robot jouw hallucinaties in elkaar flansen? Wat Googles DeepDream precies doet is ons op de redactie niet helemaal duidelijk, maar het levert wel waanzinnig psychedelische platen op. Risicovrij trippen met deze hallucinatierobot plus Vincent van Gogh wordt zo een stuk leuker. Na deze zonnebloemen sta je ’s ochtends weer fris op.

5. Saaaaaaai
In elke arbeidsmarktenquête roepen millennials dat salaris geen prioriteit heeft. Fijne collega’s, waardering van de baas en interessant werk zijn veel belangrijker. Maar elke job heeft repetitieve elementen in zich. Fantastisch toch als die door een machine worden overgenomen? Volgens McKinsey zijn het niet zozeer banen, als wel die saaie taken die verdwijnen. Piloten hoeven zich bij voorbeeld alleen nog over opstijgen en landing van hun Boeing te bekommeren, en vind je je werk nog steeds saai, dan stap je over op een beroep van de toekomst, zoals city farmer, energienetwerkmanager, DNA-adviseur of 3D-designer. Hoezo saai?

6. Stofzuigen
Steeds meer Nederlanders werken thuis, dankzij freelancewerk of overuren. Dan wil je zo min mogelijk tijd aan huishoudelijke rotklussen besteden. Dus waarom geen robotstofzuiger? Peperdure tapijten overleven deze rondglijdende monsters niet, maar met een laminaatvloer heb je niets te vrezen.

7. Zeehond in de zorg
De kleine Nao-robot moet het doen voor kinderen met autisme, maar is nog een beetje verlegen. Daar heeft Paro de robotzeehond veel minder moeite mee. De allemansvriend gaat bij elke demente bejaarde op schoot en geeft ze net zoveel aandacht en affectie als ze nodig hebben. Geen verpleger meer nodig! Echte zorgtaken zijn nog een stap te ver, maar het stijgende tekort aan verplegers en de groei aan Nederlandse senioren zal voor een piek in robottaken zorgen. De medische staf kan zich dan echt van zorgtaken kwijten.

8. Feel the groove
Drumcomputers lopen al vijftig jaar mee in de muziek. Handig, want ze zijn veel betrouwbaarder dan al die muzikanten. Musici worden ziek en zeggen optredens af, robots staan altijd voor je klaar. Ze spelen ook marimba, gitaar en veel meer. Karaoke voor een borrel op kantoor is leuk, maar het is nog leuker om een robotband in te huren. In Japan (logisch) zijn ze het verst, daar speelt de Z-band de pannen van het dak.

9. Zelfrijdende auto
Werken is tot daaraantoe, maar een uur naar kantoor reizen en een uur terug in de file, dat is de hel. Allemaal verspilde tijd, waarin je de snaartheorie had kunnen verfijnen, een zomerhit kunnen componeren, Farsi leren en nog veel meer. Tijd voor de zelfrijdende robot. Tesla is al een heel eind, al raakt hun testbolide nogal overstuur van overstekende herten. Een bruikbare versie hoopt Tesla in 2023 op de markt te brengen. Jaguar en Land Rover volgen in 2024, maar Nissan mikt al op 2020.

10. Doe een Poetin
Groot nadeel van robots op de werkvloer: ze kunnen gehackt worden. Zoals de Russen zich bemoeiden met Donald en Hillary, zo kunnen de concurrenten van jouw firma via de machines die jij gebruikt meekijken bij het productieproces. Dus doe zoals elke thrillerlezer zou doen: voed je tegenstanders valse informatie. Of pretendeer dat je voor ze spioneert. Als ze in actie komen door die foute informatie, sla jij onverbiddelijk toe. Bij gebrek aan externe concurrentie kun je altijd nog je collega’s bespioneren. Alleen de wc is een no no.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.