Een baan en toch arm

Volgens een reportage van Nieuwsuur komt werken en tóch onder de armoedegrens leven, sinds de recessie vaker voor in Nederland. Van alle armen heeft de helft een baan, maar ze halen daarmee te weinig inkomen binnen. ‘Je hebt een fulltime baan nodig op redelijk niveau en met een behoorlijke zekerheid om niet arm te zijn. Aan dat criterium voldoen steeds minder banen’, zegt Cok Vrooman van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Verzuim in de zorg

Het ziekteverzuim in de zorg is hoger dan het landelijk gemiddelde. In de zorg was het ziekteverzuimpercentage in het eerste kwartaal 5,8 procent tegen een landelijk gemiddelde van 4,3 procent, aldus het CBS. Werknemers in de welzijnszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen vertelden vaker dan gemiddeld dat hun gezondheidsklachten direct verband hielden met hun werk.
‘Ontslaan is moeilijker’

Het is weliswaar een rapport van de juristen die hun brood verdienen aan ontslag, maar hun conclusies liegen er niet om. Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid vorig jaar, is vast werk vaster, zijn ontslagvergoedingen lager en flex is niet minder flex. Rechters wijzen nu vaker ontslagverzoeken van bedrijven af; in Rotterdam zelfs vier keer zo vaak. Het onderzoek werd gedaan door de Erasmus Universiteit in opdracht van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland en de Vereniging voor Arbeidsrecht.
Diverse skills, graag!

Om competitief te kunnen blijven, moet Nederland de diversiteit aan vaardigheden vergroten, schrijft het FD naar aanleiding van het jaarlijkse Human Capital Report van het World Economic Forum. Alleen zo kunnen we inspelen op nieuwe technologieën als het Internet of Things, Big Data, Robotisering en 3D printing. Juist op het gebied van ‘skills diversity’ presteert Nederland matig. Ons land blijft steken op plaats 51 van de 130. In de totale ranking bezet Nederland de achtste plaats.
Ze staan te springen om …

Ruim eenderde van de HR-medewerkers heeft momenteel moeite met het vinden van het juiste personeel. Dat blijkt uit onderzoek van ADP, een van de grootste salarisstrookjesverwerkers, in samenwerking met organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. Vooral de toename van vacatures binnen de sector vervoer en opslag was niet voorzien. De top drie van moeilijkst vervulbare vacatures:
- Technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie
- ICT’ers bij financiële instellingen
- ICT’ers in de groot- en detailhandel
1,4 miljoen online cashers

Eén op de acht Nederlanders verdient weleens geld via Marktplaats, Airbnb, Uber of andere digitale platforms. Dat concluderen TNO, Ipsos Mori en de University of Hertforshire na onderzoek onder 2.125 Nederlandse volwassenen tussen de 16 en 70 jaar. TNO-onderzoeker Steven Dhondt was vooral verrast door het aantal 55- tot 70-jarigen dat digitaal bijbeunt: 18 procent van hen doet dat weleens.