Prince, Bowie, Brexit, Trump: 2016 is al meer dan eens tot naarste jaar ooit uitgeroepen. De volgende tien toppers denken daar heel anders over.

1. Rapcollectief Broederliefde
Prestatie? Van Spangen naar mainstream. De rappers van Broederliefde braken het dertien jaar oude record van Frans Bauer met het langst genoteerde Nederlandstalige album op 1.
Inspiratie? Teamwork is alles. De vrienden uit de Rotterdamse wijk Spangen werken keihard voor hun succes. Nu hitparades ook worden gebaseerd op YouTube- en Spotify-rankings, krijgen andere talenten kansen aan de top van de hitparades. Levenslang fan zijn van Sparta heeft deze boys de nodige nederigheid in het aangezicht van succes bijgebracht.

2. Max Verstappen
Prestatie? Nu al een levende legende door de inhaalacties op de Grand Prix van Brazilië: in de stromende regen van positie 16 naar podiumplaats 3.
Inspiratie? Verstappen maakte al indruk door als jongste coureur ooit successen te scoren in de F1. Zelfs autohaters moeten de schoonheid van zijn acties in São Paulo erkennen. Verstappen is het levende bewijs van de regel dat je minimaal 10.000 uur trainen nodig hebt om aan de top te komen. Dus stuur je kleuter naar de kartbaan en laat hem non-stop oefenen. Talent is leuk, hard werken beter.

3. Astrid Holleeder
Prestatie? In het geheim getuigen tegen je moordlustige psychopathische broer Willem, en vervolgens cashen met de bestseller Judas.
Inspiratie? Jarenlang overleefden Astrid Holleeder en haar zus de geestelijke terreur van broer Willem. Ongelooflijk hoe ze haar slachtofferschap heeft omgebogen door haar belevenissen te publiceren in het boek Judas en nu al een paar ton te incasseren. En de teller loopt nog steeds na honderdduizenden verkochte exemplaren.

4. Erik Verlinde
Prestatie? Hoogleraar theoretische natuurkunde Verlinde lukt het Einstein en Newton links te passeren door in een baanbrekend tijdschriftartikel een nieuwe theorie over zwaartekracht en het heelal te formuleren. Opvolger van Einsteins relativiteitstheorie?
Inspiratie? Ingaan tegen de grootste namen in je vakgebied: je moet maar durven. Verlinde is voor niemand bang en formuleert zijn stellingen in elegante formuleringen ‘met de juiste nestgeur’.

5. Lize Spit
Prestatie? Auteur Lize Spit knalt met haar romandebuut Het smelt in één klap de Nederlandstalige letteren in. Recensenten vergelijken haar met Hugo Claus en Dimitri Verhulst, de lezers kunnen er niet genoeg van krijgen.
Inspiratie? Misschien dat er nog wat jeugdtrauma’s verwerkt moesten worden in dit verhaal over een jonge vrouw die met een enorm blok ijs in de auto naar haar geboortedorp terugrijdt. Maar de ongenaakbare manier waarop Lize Spit over alcoholisme en verwaarlozing in een Vlaams gezin schrijft, smaakt naar meer. Ook bij DWDD en andere programma’s zorgt Spit voor een frisse wind.

6. Jesse Klaver
Prestatie? Waar Geert Wilders maar 1 A4’tje nodig had voor zijn verkiezingsprogramma, gooit GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver er al zijn tweede boek tegenaan voor de komende verkiezingen: De empatische samenleving, zijn poging tot een links tegengeluid.
Inspiratie? Links Nederland heeft lang geen antwoord gehad op de PVV en aanverwante populistische stromingen. Jesse Klaver probeert inhoudelijk tegengas te geven. Na Trump en Brexit is de verleiding groot de moed te laten zakken, maar het DWDD-gevoelige fotogenieke onderdeurtje uit Roosendaal bruist van de energie. Kan Klaver voor een nieuw Femke Halsema-effect zorgen?

7. Inge van Kemenade
Prestatie? Wereldrecordhouder nieuwe warenhuizen inrichten: brabo Inge van Kemenade opende binnen enkele maanden vestigingen van haar Topshelf in voormalige V&D warenhuizen in Arnhem, Nijmegen en Groningen, en vulde daarmee een gapend gat in de winkelharten van die steden.
Inspiratie? Niemand begrijpt hoe ze het doet: de blingblingliefhebster Van Kemenade opent het ene Topshelf-warenhuis na het andere in de voormalige V&D-panden. Twee keer zo snel als internationale concurrent Hudson’s Bay. Deze energieke ondernemer gaat enthousiast tegen de gevestigde orde in en heeft niet eens een beursgang of externe financiers nodig om deze gedurfde operatie te voltooien. Schrijft ze binnenkort dezelfde rode cijfers als al die andere retailgiganten?

8. Jandino Asporaat
Prestatie? Met de film Bon Bini Holland meer dan 600.000 bezoekers naar de bioscopen trekken, het all-time record vestigen op Curaçao, en een Gouden Kalf (publieksprijs) winnen op de Nederlandse Film Dagen.
Inspiratie? Jandino blijft maar scoren op tv. Nu blijkt hij ook via film een enorm publiek te bereiken. De recensenten sabelen zijn Bon Bini Holland neer als krampachtige Caribische polderkolder, maar Jandino heeft zijn eigen manieren om de harten van de kijkers te veroveren. Als Jandino vervolgens op het elitaire filmfeestje in Utrecht de publieksprijs wegkaapt, kan hij lachend naar de pinautomaat lopen. Kassa!

9. Tonnis Hooghoudt
Prestatie? De Eindhovense hightechonderneming Ioniqa Technologies is erin geslaagd om PET-afval (al die miljoenen drinkflesjes en nog veel meer) om te zetten in bruikbare zuivere grondstoffen. Dit jaar oogstten ze vele prijzen, volgend jaar moet de volgende stap gezet worden.
Inspiratie? Serieel ondernemer Tonnis Hooghoudt en zijn manschappen hebben de techniek van het hergebruiken van PET-afval onder de knie. Geen grote netten in oceanen om plastic oersoep te ‘vangen’, maar direct na gebruik door consumenten je slag slaan. Let op Ioniqa in 2017, het bedrijf kan de wereld veranderen in een betere plek.

10. Rick Clemmer
Prestatie? CEO Rick Clemmer haalt 411 miljoen euro binnen bij de verkoop van de halfgeleiderproducent NXP aan het Amerikaanse Qualcomm, en het is nog legaal ook, hoe hard minister Dijsselbloem ook roept dat de beloning ‘buitenproportioneel en idioot hoog’ is.
Inspiratie? Doorzetters met een lange adem kunnen maximaal cashen. NXP werd door Philips in 2006 verkocht aan belegger KKR voor ongeveer 3 miljard dollar. Qualcomm betaalt nu 45 miljard. In 2009 werd Rick Clemmer CEO van het stevig in problemen verkerende NXP. Doordat hij de bedrijfsresultaten sterk verbeterde en doordat hij zijn opties niet tussendoor verkocht en bleef geloven in een betere toekomst van NXP, wordt hij nu beloond voor zijn loyaliteit. Clemmer een ordinaire graaier noemen gaat veel te ver, hij heeft zijn miljoenen eigenhandig verdiend.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging om van 2017 een topjaar te maken? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.