28 partijen deden mee aan de verkiezingen voor 150 zetels in de Tweede Kamer: dat levert gegarandeerd meer verliezers dan winnaars op. Hoe ga jij met tegenslagen om op het werk of in de liefde?

1. Doe de Donald
Ontken dat je verloren hebt. Denk zoals Trump. Verloor hij de popular vote en kwamen er veel minder mensen naar zijn inauguratie, vergeleken met Obama? NEE. Het plein bij de inauguratie was propvol. De foto’s en de stemcijfers kloppen niet, het systeem is vervalst, de commissie is tegen hem. Vereist enige bord-voor-de-kopmentaliteit, maar je torenhoge ego wordt niet aangetast. En dat die projectmanagementgroep jou niet als voorzitter kiest, is toch hun verlies? Niet dan?

2. Headspacen
Even een timeout. Als de schok van het verlies nog rauw is, is de behoefte aan geestelijke verkoeling groot. Mindfulness staat voor velen gelijk aan wat vroeger geitenwollensokkenprietpraat was, maar mediteren via de Headspace app kost maar tien minuten en het begrip chakra blijft taboe. De zijdezachte Britse stem van Andy Puddicombe verleidt je tot een innerlijke fata morgana. Elf miljoen gebruikers gingen je voor.

3. Statusverlies compenseren
Grote kans dat je in deze zzp-tijden je baan of een klus kwijtraakt. Filosoof Alain De Botton constateert dat vooral het statusverlies zo hard aankomt: wie ben ik zonder baan? Mensen kijken voornamelijk naar een klein deel van jou om te bepalen wat jij waard bent. De Bottons oplossing: probeer niet anderen ervan te overtuigen dat jij echt wel de moeite waard bent, maar omring je met mensen die jou als persoon willen leren kennen, niet als die succesvolle accountant of communicatieknaller.

4. Pindakaas van Presley
Bij verlies mag je je (tijdelijk) terugtrekken in je kindertijd. Verwen je zelf met een guilty pleasure die fysiek veel schade aanricht. Zoals de pindakaas-met-banaantosti van Elvis Presley. Gegarandeerd misselijk van dit calorieënbombardement, maar toch lekker. Desgewenst kies je voor tomatensoep met balletjes, spinazie à la crème of chocolademousse.

5. Omarm je inner Oprah
‘Beleef het verlies bewust. Dompel jezelf onder in verdriet. Omarm het verdriet. Als je verdriet probeert weg te drukken, komt het later vaak heftiger terug.’ Zo mooi als Coaching Nederland hadden we het niet kunnen formuleren. Boeddhisten hebben het over ‘de eerste edele waarheid’ accepteren. Laat die tranen maar komen en fantaseer dat je bij tante Oprah Winfrey je leed kunt uitstorten. Pfff, dat lucht op!

6. Hergroepeer als een Napoleon
Zoals een wereldkampioen nooit eeuwig numero uno blijft, zo is een verliezer niet eeuwig tot loserdom veroordeeld. Reconstrueer eerst wat er misging met je sollicitatie/deal/verkiezing/date. Vraag direct betrokkenen om uitleg en maak duidelijk dat je van je fouten wilt leren. Iedereen verliest, het is geen schande! Daarna ga je hergroeperen, en zet je als een Napoleon een nieuwe aanval in vanaf de flanken. Elk Tweede Kamerlid ziet wetsvoorstellen of coalities sneuvelen en moet dan via een omweg zijn zin zien te krijgen. Na de analyse van je bloopers sta je bij de volgende sollicitatie/deal sterker in je schoenen.

7. Schrijf een brief
Als je in je verlies blijft hangen, helpt het vaak om een brief aan een vertrouwenspersoon te schrijven. Liefst met de hand (kroonpen en inkt leveren bonuspunten op), zodat je tergend langzaam je gedachten op papier zet. Of je dit epistel uiteindelijk verstuurt, maakt niet uit. Je kunt je gedachten dus ook aan Napoleon, Steve Jobs, Gandhi of Trump richten.

8. Doorgaan als Roger Federer
Mensen hebben een beperkte hoeveelheid empathie. Collega’s zullen je na je verlies een tijdje ontzien, zodat je je wonden kunt likken. Maar huiliehuilie gaat snel vervelen, dus pak de draad op en ga onverstoorbaar verder. Het zal je veel respect opleveren, net zoal Roger Federer in zijn ‘droge’ periode.

9. Pingpongen met je neefje of met de Jessias
De menselijke geest behoeft endorfine en adrenaline om fysiek en mentaal in beweging te blijven. Creëer kunstmatige euforie door een wedstrijd te regelen, die je 100 procent zeker wint. Tafeltennissen met je neefje. Of met Jesse Klaver, want die heeft altijd weer nieuwe kiezers nodig en zal dus jullie wedstrijd verliezen. Game, set and rematch.

10. Durf te leven
Amerikanen nemen een ondernemer die nog nooit bankroet is gegaan niet serieus. Als je altijd risico’s uit de weg gaat, zesjes haalt en braaf je targets haalt, kom je niet veel verder in het leven. Pas als je buiten de gebaande kaders stapt, pas als je een uniek recept voor je restaurant bedenkt, overschrijd je grenzen. Jij bent geen loser, je zit even in een tussenfase. Dus: vier je verlies, draag het uit bij sollicitaties en onderhandelingen, mensen zullen je ervoor respecteren. De meeste startende ondernemingen klappen binnen een jaar, bijna niemand haalt zijn rijbewijs in één keer. Bestel champagne en bejubel je blooper. Over maximaal vier jaar zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.