In de Week van de Begraafplaats weten we weer dat alles eindig is. Nutteloos om tegen dat inzicht te vechten, hoop is zinloos en zwartgalligheid loont!

1. Als je wint, heb je vrienden
Herman Brood en Hennie Vrienten zongen het al: als je wint dan heb je vrienden. Maar zit het tegen, dan blijf je alleen achter. Handel je op de beurs en klotst het water tegen de plinten, dan kun je maar beter geen mosgroene Porsche kopen en je instellen op latere tegenslagen. Mensen zijn honden en die ene vriend als het tegenzit is goud waard: meer hoef je niet te weten in het leven.

2. Hoe zwartgalliger, hoe genialer
Aristoteles besefte het al een paar duizend jaar geleden: als je vier lichaamssappen (bloed, slijm, gele gal en zwarte gal) niet in evenwicht waren, raakte je in de problemen. Goede nieuws: bij te veel zwarte gal (zwartgalligheid) krijg je te maken met melancholie, een geestesgesteldheid die volgens hem vaak bij geniale mensen voortkwam. Vrolijke lachers zoals Mark Rutte maken geen blijvende indruk, het was aan melancholici als Egon Schiele of Philip Seymour Hoffman om grootse daden te verrichten.

3. Hoe zwartgalliger, hoe amusanter
Maarten van Rossem heeft van zijn zwartgalligheid zijn imago gemaakt op tv. Want als je je naargeestige ideeën maar flink aandikt, gaat er een onverwacht komische werking van uit. Zoals ook cabaretier/dichter Hans Dorrestijn immer in de lachers op zijn hand heeft: ‘Zoveel uren, minuten, seconden gaat het noodlot al tekeer. De tijd heelt alle wonden, maar slaat er nog veel meer.’ Overdrijf je melancholie en je bent de koning van de koffieautomaat of kerstborrel. Maar wees niet al te pessimistisch over het bedrijf, dat vindt de baas niet fijn.

4. Duurzaam na de dood
De Week van de Begraafplaats (27 mei t/m 4 juni) richt zich dit jaar op duurzaam begraven. Door geen giftige stoffen te gebruiken (altijd handig) en herbruikbare materialen voor de kist te gebruiken, maken we de begraafplaats en de dood qua natuur een stuk prettiger voor ons nageslacht. Regel een kartonnen kist voor jezelf, zorg dat de laatste plakken cake in doggybags worden meegegeven aan de gasten, en je slaapt rustig in. Zelfs zwartgalligheid is zo goed te doen.

5. De mooiste liedjes
Portugal won er dit jaar het Eurovisiesongfestival mee, en hun saudade (iets als ‘melancholie’) maakt het ene liedje nog mooier dan het andere. Goede feestnummers als Bruno Mars’ Uptown Funk zijn een zeldzaamheid; dan liever Leonard Cohens Hallelujah.

6. Overwinnen van plotseling succes
Opvallend veel succesvolle wetenschappers vielen na hun eerste successen in een zwartgallig gat. Newton liet na Principia Mathematica jaren niets van zich horen. Darwin worstelde om zijn ontdekkingen te publiceren, hij leed aan een ‘merkwaardige intellectuele opsluiting’. Toch zouden de heren later nog tot grote daden komen. Een melancholieke tussenfase maakt het latere, tweede, succes extra zoet. Mocht Djokovic na zijn huidige dip weer grandslams binnenhalen, groeit hij definitief uit tot icoon (naar voorbeeld van Nadal en Federer). Val je in een gat na je eerste bonusuitkering, dan zal de strijd weer omhoog je meer opleveren dan euro’s alleen.

7. Geen hijgerige zelfhulpboeken meer
Bespaar veel tijd door geen hyperoptimistische zelfhelpboeken meer te lezen. De illusie dat je carrière daarna door elk willekeurig plafond knalt, is een illusie. Bovendien ben je zo verlost van het schuldgevoel dat je niet al je talenten benut (‘geluk is een keuze’). Met jouw DNA en onderbewustzijn moet je het maar redden.

8. Empathische ellende scoort
De beste verkopers zijn niet diegenen die met onstuitbaar – en onuitstaanbaar – positivisme net zo lang duwen tot hun klant overstag gaat. Veel meer bereik je als je laat merken over enige empathische vermogens te beschikken. Vind de zwakke plek van de klant en laat merken dat je die problemen uit eigen ervaring kent. Een emotionele variant op ‘dat model heb ik thuis ook’. Het is wel zaak je eigen zwartgalligheid en problemen gedoseerd in het gesprek te laten terug komen. Hetzelfde geldt voor functioneringsgesprekken: analyseer de zwarte randjes van je chefs psyche, en je komt zo een salarisschaal hoger uit.

9. ‘Ik ben zwartgallig en ik ben ok’
De populaire filosoof Alain de Botton wil van zijn School of Life (met Amsterdamse vestiging) niet een geluksfabriek maken. Het gaat om melancholie, om denken en voelen. ‘Elk leven heeft tragedies, dat is normaal. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. (…) Je kunt het ook niet helemaal alleen oplossen.’ Wie zich niet blind staart op het bereiken van geluk en beseft ‘mijn zwartgalligheid is ok’, die houdt energie over om andere doelen in zijn leven te vervullen.

10. Zwart blijft het nieuwe zwart
Een week rondlopen in Parijs bewijst: zwart gaat nooit uit de mode. Dat komt goed uit, want niets is fijner dan je kleden zoals je je voelt. Zwartgalligen kunnen eventueel uitwijken naar grijs, maar er gaat niets boven zwart. Maak het je stijlmiddel, bespaar geld en moeilijke kledingkeuzes in de ochtend. Alleen een zwart pak voor de heren blijft een begrafenispak: niet doen.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.