Pokémon Go of No?

Voor veel twintigers en dertigers is het een lastige keuze tussen hun werk en buiten Pokémon Go spelen. Een greep uit de berichten:
- Een 23-jarige uitzendkracht werd op staande voet ontslagen bij zijn opdrachtgever omdat hij te veel speelde onder werktijd.
- Uitzendbureau YoungCapital zoekt Pokémontrainers die de Pokéstops in de studentensteden van Nederland in kaart kunnen brengen.
- Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB laat pendelaars op beestjes jagen in een eigen augmented reality game.
- Een Australische expat in Singapore werd ontslagen nadat hij met gescheld online klaagde dat het spel daar nog niet legaal te downloaden was.
- De 24-jarige Nieuw-Zeelander Tom Currie zegde zijn baan op om twee maanden lang fulltime op Pokémon te jagen.
Nederland innovatieland

Dit jaar zijn we voor het eerst leidend in Europa op het gebied van innovatie, volgens een scorebord van de Europese Commissie. Samen met Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden vormt Nederland de kopgroep van landen die minimaal 20 procent boven het Europese gemiddelde scoren op 25 indicatoren voor innovatiekracht. Redenen voor de goede score?
- Er is vooruitgang geboekt bij de hoeveelheid private investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
- Onderzoek wordt vaker daadwerkelijk door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten.
- Het aantal hoogopgeleiden in Nederland is gegroeid.
‘Stop exit van zwakkeren’

Net nadat bekend is geworden dat de baancreatie voor arbeidsgehandicapten op schema ligt, publiceren hoogleraar arbeidseconomie Ton Wilthagen en vele anderen een oproep aan de politiek om een ‘exit van de zwakkeren’ te stoppen. Volgens de ondertekenaars gaat het sinds de Participatiewet en het sluiten van veel sociale werkplaatsen helemaal niet goed. ‘Het huidige beleid zet exclusief in op regulier werk, dit is voor veel mensen (nog) een te grote stap. Nodige oplossingen zijn: meer vertrouwen in werkgevers en gemeenten, lagere arbeidskosten aan de onderkant zonder mensen onder te betalen en het geven van een juridisch instituut aan sociale ondernemingen die mensen inhuren met een afstand tot de arbeidsmarkt.’
Start-upseksisme

Voor vrouwelijke ondernemers van start-ups is het moeilijker om een lening te krijgen, schrijft de Britse krant The Guardian. Het Amerikaanse overheidsbureau Institute of Government & Public Affairs ontdekte dat iemands geslacht een belangrijke rol speelt in het krijgen van een zakelijke lening. Niet verrassend: dit geldt dat ook voor iemands ras. In de venture capital wereld, waar start-ups gefinancierd worden, blijkt dat slechts 7% van alle fondsen wordt toegekend aan bedrijven die gesticht zijn door vrouwen.
‘Co-bots’ veroveren Ford

In de autofabrieken van Ford in Keulen werken robots en mensen volgens een nieuwe manier samen, aldus het bedrijf. Honderd jaar na de installatie van de lopende band doen “co-bots” nu het zware of precieze werk, terwijl mensen hun handelingen aanvullen. Op deze manier worden nu schokdempers in Ford Siësta’s geïnstalleerd. In een persbericht schrijft Ford dat ook gekeken wordt of de co-bots geprogrammeerd kunnen worden voor nog meer menselijker taken als koffie zetten en “handen schudden”.
Opkomen voor losers

De beste reactie op de Brexit is een EU die de kant kiest van de verliezers van de globalisering. Daarvoor pleit Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics and Political Science en emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. De voordelen van Europese vrijhandel zijn niet goed verdeeld, vindt De Grauwe. De EU moet niet langer hameren op structurele bezuinigingen, moet regeringen meer laten investeren in de publieke sector en de fiscale regels aanpassen.