Serious Request claimt het monopolie op de Kerstgedachte. Shinen met je bedrijfje en 49 euro inzamelen: goedkoop en opportunistisch, helemaal VOC. Maar kun jij ook echt goed doen, zonder selfies of andere zelfpromotie?

1. Niemand laat zijn kind alleen
Of de leraren staken alweer, of er golft een griepgolf over minderjarig Nederland en jij weet bij voorbaat welke collega jou smekend en schuldbewust aankijkt: kun jij een dienst van haar/hem overnemen, zodat zij/hij op de kleine kan passen thuis? Nou zou het nog niet zo erg zijn om straight acht uur uit te wisselen, maar je weet dat het daar nooit van komt. Collega thuis bij zijn/haar kroost op de bank, jij extra zweten. Stop! Laat de kerstgedachte over je neerdalen, denk aan Willy & Willeke Alberti’s Niemand laat zijn eigen kind alleen, strijk over je hart en help je werkbroeder/-zuster. Wie geeft, kan later nemen …

2. Kerstpakket
De tijd van ragoutschelpen en blikken ragoutsaus in het kerstpakket liggen gelukkig al lang achter ons. Tegenwoordig arriveren Schiphol-ganzen rillette, vergeten-groentensoep en genetisch zuivere chipotle gebroederlijk in een door vriendjes van Katja Schuurman gevlochten kerstmand. Fijn. Maar nog veel beter is het om collectief als bedrijf dat geld van al die culinaire prullaria te besteden aan een goed doel in de buurt. Zo’n kerstpakket is toch al sigaar uit eigen doos, doneer die aan verdwaalde dolfijnen of ander dierenleed.

3. Boze Nederlander
Iedereen heeft een eigen innerlijke Nederlander, de ene keer de SCP-Nederlander (sleutelwoord: happy) of op andere momenten de Thierry-Nederlander (boos of woedend). Veel lijkt er niet tussenin te zitten. Als goed voornemen zou je vanaf vandaag een maand lang je SCP-kant kunnen etaleren. Dus kappen met roddelen en achterklap. De meeste mensen hebben van zichzelf niet door hoeveel ze De Ander negatief neerzetten, van de luie conciërge tot de wereldvreemde hervormende chef en die onbetrouwbare collega. Een negatieve mening kan geen kwaad, maar houd die voor jezelf. Vergeet niet: vroeg of laat komt die roddelpraat met dubbele kracht terug en krijg je spijt.

4. Zitten is de nieuwe suiker
Zitten is de nieuwe suiker, suiker is de nieuwe nicotine, nicotine is de aloude alcohol. Gezond ouder worden met één borrel, één peuk en één gebakje per dag zit er niet meer in. Daar komt nu die gruwelijke kantoorfauteuil bij. Onderzoek wijst uit dat mensen die veertig uur per week achter een beeldscherm zitten, tien jaar sneller sterven. Dus doe iedereen op je werk een plezier: regel dat iedereen staand achter zijn bureau moet werken. De skippybal (zo goed voor de rug) slaan we over: iedereen kan heupwiegend zijn flexplek bezetten. Ze zullen je haten, maar jij weet dat de enige oplossing voor de moderne mens is: let’s get physical.

5. #MeToo
Waar Donald Trump faalde, slaagde Harvey Weinstein erin de discussie over geweld tegen vrouwen bovenaan de agenda te zetten. Of het nu om rechter Roy Moore of Louis C.K. gaat, ze hebben de gevolgen van hun daden moeten incasseren. Maar het is te makkelijk om naar de splinter in andermans oog te wijzen; analyseer ook de balk in eigen oog. Wie heeft er nooit een medeweggebruiker vrouw- of manonvriendelijk uitgekafferd? Wie maakt er nooit suggestieve opmerkingen over een collega? Probeer je eigen gedrag genderneutraal te maken en laat je collega in zijn/haar waarde.

6. Sportclubzweet
Olifanten wassen in Thailand, muurtjes metselen van een weeshuis in Oeganda: goed doen kan niet exotisch genoeg zijn tegenwoordig. Maar in eigen land vind je genoeg ellende om ook je energie in te steken. Denk aan al die sportclubjes waar rondhangjongeren zweet en frustraties van zich af kunnen slaan of schoppen. Vaak clubs zonder budget die honderd procent van vrijwilligers afhankelijk zijn. Organiseer activiteiten om geld in te zamelen voor die vereniging. Of ga met je collega’s kleedkamers opknappen. Goede doelen zijn dichterbij dan je denkt, twaalf maanden per jaar.

7. Nieuwjaarsborrel
Kerstmatinee, schoonouders bezoeken, de nieuwjaarstoespraak van de CEO: de donkere midwinterdagen lijken soms een aaneenschakeling van groundhog-dagen. Telkens weer hetzelfde liedje: gekmakend. Nou kun je huiliehuilie doen, maar denk liever terug aan je kleuterdagen, toen elke herhaling een feestje der herkenning was. Dus geniet van de flauwe grapjes van de CEO en laat je schaterlach schallen over de nieuwjaarsborrel. Neurie mee met Maria Careys afgekloven kerstsong en dans die tien jaar jongere collega van de dansvloer. Herhaling is fijn!

8. Ouders voor ouders
Het Rode Kruis herenigt families die door oorlogsgeweld van elkaar gescheiden zijn. Laat dat een inspiratiebron zijn om in je eigen familie het contact tussen de generaties niet verloren te laten gaan. Hoe vaak zijn niet kleine conflicten op Burenruzie-niveau er de oorzaak van dat we familieleden jarenlang niet zien? Organiseer op je werk een ouders-voor-oudersdag, waarop je nou eens niet de kinderen, maar de papa’s en mama’s van je collega’s uitnodigt voor een seniorendag. Zien die ook eens waar hun volwassen kroost zestig uur per week stukslaat (waardoor zij een dag per week op de kleinkinderen moeten passen).

9. Glazen huis
De drie dj’s gaan voor Serious Request een week in een Apeldoorns glazen huis wonen. Zelfs in de slaapkamer moeten ze met de onderbroek bloot. Niet dat er ook maar iemand op het lingeriesetje van Domien Verschuuren, Angelique Houtveen of Sander Hoogendoorn zit te wachten, maar ze geven wel het goede voorbeeld in totale openheid naar de medemens toe. Probeer ook jouw zwakke kanten op kantoor te laten zien. Bouw geen bunker om je heen, maar erken dat je geen perfect leven, volmaakt lichaam noch een geniaal brein hebt. We worstelen allemaal naar de eindstreep, en juist die zwakte zal je veel sympathie van je collega’s opleveren. De schaamte voorbij, dat zouden meer mensen moeten doen.

10. Make love, not war
De tijd dat rechters bij elke scheiding of zakelijke ruzie een salomonsoordeel moesten vellen, ligt al jaren achter ons. Mediation is het toverwoord. Scheelt een hoop tijd en advocatenkosten. Sluit je aan bij deze trend, zowel op werk als privé. Thuis: rond de kerstdagen kunnen lang weggestopte familiegevoelens hoog oplaaien. Snelle bemiddeling is dan essentieel. Werp jezelf op in de rol van bemiddelaar: make love, not war. Doe hetzelfde op kantoor. Stel een informeel spreekuur in voor je collega’s en probeer ruzies (maar ook zakelijke conflicten) tegen te gaan. Als vredesstichter werk je aan je karma en populariteit.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.