Meer 45-plussers aan het werk
De werkloosheid daalde van 572.000 personen in april tot 541.000 in juli, volgens de laatste cijfers van het CBS. Er werken nu 95.000 mensen meer dan in het begin van het jaar en het aantal WW-uitkeringen daalt al vier maanden op rij. Met name 45-plussers hebben weer vaker betaald werk. Het werkloosheidspercentage daalde bij hen van 6,1 procent in april tot 5,6 procent in juli.

Driedaagse werkweek beter voor brein?

Een Australisch wetenschappelijk onderzoek onder 3.000 mannen en 3.500 vrouwen toonde onlangs aan dat veel meer dan vijfentwintig uur per week werken na je veertigste slecht is voor je hersenen. The Guardian dook in de feiten. Bij zestig uur per week gaan op die leeftijd je cognitieve capaciteiten zelfs harder achteruit dan als je helemaal niet werkt. Neemt niet weg dat werken ook goed is voor hersenen: fulltime werk is beter dan helemaal geen werk. Maar na je veertigste dus uitkijken met overuren.
Zzp’er mag huur aftrekken

Zzp’ers mogen de huur van hun woning vrijwel volledig als aftrekpost opvoeren bij de Belastingdienst, heeft de Hoge Raad bepaald. Niet alleen de werkkamer, maar alle kosten van de woning, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen. In totaal mag volgens de uitspraak ongeveer 70 procent van alle woonkosten worden afgetrokken. Slechts 30 procent van de huurlasten geldt als privéwoonkosten.

Concurrentie voor Verstappen: zelfrijdende raceauto
Dit is de gloednieuwe DevBot, een volledig elektrische racewagen die zonder bestuurder gaat meedoen aan de RoboRaces. Er zit nog wel een stoel in voor een bestuurder, maar die is er alleen voor bepaalde tests. De planning om hiermee te gaan racen ligt rond het seizoen 2016-2017 van de Formule E.
Zo veel verdienden medaillewinnaars

‘In Rio juicht de fiscus mee’, kopte De Telegraaf tijdens de Olympische Spelen. Alle deelnemende sporters zijn namelijk even in dienst van het Nederlands Olympisch Comité. Het prijzengeld van medaillewinnaars wordt door de Belastingdienst gezien als loon en belast tussen de 40 à 52 procent. De premies voor medaillewinnaars zijn:
- goud: 25.500 euro
- zilver: 19.125 euro
- brons: 12.750 euro
- teamsport goud: 9.350 euro
Andere Olympische comités zijn scheutiger. Italië geeft goudenplakwinnaars 163.500 euro, meldde Forbes. En die gouden medaille zelf? 510 euro waard, volgens RTL Z, want het ding is strikt genomen vooral van zilver.
Chip tegen hersenschade

Een nieuwe hersenchip moet mensen met Alzheimer of hersenschade door een beroerte gaan helpen, schrijft The Washington Post. Het implantaat is gemaakt door de start-up Kernel, wiens oprichter een eerder bedrijf verkocht aan PayPal voor 800 miljoen dollar. De chip bootst na hoe neuronen in de hersenen met elkaar communiceren via elektrische signalen. Die communicatie raakt verstoord bij hersenschade. De wetenschappers die al jaren aan de chip werken, hopen dat op de langere termijn zo’n chip ook intelligentie, geheugen en andere cognitieve taken kan stimuleren.
Verlof delen mag

Stel: jij hebt een stuwmeer aan vakantiedagen en je collega, die een zieke ouder moet verzorgen, heeft die van hem al opgebruikt. Dan mag je sinds kort van de overheid verlofdagen delen. Je mag zelf uitmaken hoe je als ontvanger je gulle collega hiervoor wil bedanken. Verder zijn er enkele voorwaarden van de overheid:
- de werkgever bepaalt of het binnen de organisatie mogelijk is;
- het is altijd vrijwillig, een werkgever mag het niet van je eisen;
- het minimaal aantal vakantiedagen van de schenker moet overeind blijven;
- het mag alleen als andere verlofregelingen voor onverwachte calamiteiten al zijn opgebruikt;
- de werkgever moet duidelijk maken in welke situatie het mag.
LeitWolf / Shutterstock.com