In deze Maand van de Geschiedenis veel aandacht voor Nederlandse hoogte- en dieptepunten. Wat heb je voor je loopbaan aan de gruwelmoord van De Witt, het kiesrecht van Aletta Jacobs of de langste kabinetsformatie?

1. 2017: Langste formatie ooit door Rutte III
Mark, Sybrand, Alexander en Gert-Jan hebben er ruim tweehonderd dagen over gedaan om onder leiding van Gerrit tot Rutte III te komen. Na een valse start met Jesse dreigde het nieuwe kabinet alsnog te imploderen vanwege de ministersverdeling, maar nu kan Rutte koning Lex eindelijk weer recht in de ogen kijken.
Belangrijkste les voor de kantoorvloer: pick the battles you can win. Als je met meerdere bloedgroepen aan tafel zit, kan niet iedereen zijn zin krijgen. Kies je momenten voor wat jij belangrijk vindt (nieuwe koffieautomaat, iPhone X) en haal dan de buit binnen. En moet je daarvoor te veel inleveren, stap dan op tijd uit het overleg.

2. 1672: Executie broeders De Witt
Normaliter overleven hedendaagse politici hun Haagse carrière (met de droeve uitzondering van Pim Fortuyn), maar in de tijd van de gebroeders De Witt was dat wel anders. In het rampjaar 1672 lagen de Zeven Provinciën onder Frans en Engels vuur. De jonge Willem III wilde de macht, raadspensionaris Johan en zijn broer Cornelis hadden daar andere ideeën over. Heeft een woedende volksmenigte ‘spontaan’ op 20 augustus 1672 de broers gelyncht, of was het een complot van Willem III, admiraal Tromp en de schutterij?
Belangrijkste les: koester je vrienden, maar houd je vijanden nog dichterbij. Je medestanders heb je binnen, je vijand zal je onderuithalen. Dus wees hem/haar een stap voor en doe hem een aanbod dat hij/zij niet kan weigeren.

3. 1511: Het geluk van Erasmus
In 1511 schreef Desiderius Erasmus zijn bekendste titel: Lof der Zotheid. Met daarin de onverwachte tegelwijsheid: ‘De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent.’ En over eigenliefde meldt de auteur: ‘Zo broodnodig is het dus dat de mensen ook zichzelf kietelen en zich eerst met een klein applausje bij zichzelf aanprijzen voordat ze bij anderen aangeprezen kunnen worden.’
Les: moderne zelfhulpboeken kunnen hier een puntje aan zuigen, Erasmus begreep al dat alle X Factor-programma’s over ‘het vinden van je passie’ zotte dwaasheid zijn: je moet zoeken wat je al bent, niet een onmogelijke droom. Kijk wie je écht bent op kantoor, en laat je droom daarop aansluiten.

4. 1917: Vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs
Arts en oerfeminist Aletta Jacobs wilde kunnen stemmen in 1883. Het duurde tot 1917 voordat het zover was, nadat vele suffragettes met Aletta de strijd voor gelijke rechten hadden gevoerd. Honderd jaar geleden konden vrouwen voor het eerst een politiek ambt vervullen (en in 1919 stemmen), een eeuw later hebben de mannenpakken in Rutte III nog steeds de meerderheid.
Van de politici moeten we het niet hebben, we moeten zelf in elk bedrijf de gelijkwaardigheid bevechten van man en vrouw (zowel functie als salaris). Wie de kwaliteiten van zijn collega’s en personeel herkent, los van allerlei stereotiepe vooroordelen, kan die kwaliteiten maximaal benutten. En zo ook zichzelf meer ontplooien.

5. 1345: Hoekse en Kabeljauwse twisten
Met het kinderloos overlijden van de Hollandse graaf Willem IV in 1345, begonnen in Holland de Hoekse en Kabeljauwse twisten, die tot ver in de vijftiende eeuw duurden. Het begon als een strijd om de macht tussen Margaretha van Beieren (Hoek) en haar zoon Willem V (Kabeljauw). Steeds meer mensen, steden, legers bemoeiden zich ermee, tot in 1489 de Kabeljauwen wonnen.
Besef dat niemand onmisbaar is, jij of je baas ook niet. Maar dat betekent wel dat je de boel zo moet organiseren dat de rest van de organisatie jouw afwezigheid opvangt. Nogal wat mensen creëren een eigen graafschapje, dat ze met hand en tand verdedigen en dat dan bij hun ziekte/vakantie instort. Fout. De beste manager/collega is iemand die regelt dat zijn afwezigheid niemand opvalt. Kill that ego!

6. 1100: Hebban olla vogala
Een monnik die rond 1100 in een Engels klooster verbleef, moest de hele dag Latijnse en Oud-Engelse teksten kopiëren. Tussendoor krabbelde hij uit verveling ‘Hebben olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?’ De eerste Nederlandse woorden die we kennen, zijn een fragment uit een liefdesliedje: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik: waar wachten we nog op?’
Fantastisch dat onze literaire geschiedenis met een lovesong begint. Het bewijst dat zelfs de saaiste werkomgeving hoop, geloof en liefde kan voortbrengen. Dus al zit je in de droogste baan van je leven, er hangt altijd liefde in de lucht. Of een bromance dan wel bff.

7. 1815: Paleis op de Dam
Nadat keizer Napoleon in 1813 werd verslagen en de Fransen uit Nederland vertrokken, keerde de laatste Oranjeprins terug uit ballingschap naar ons land. Frederik Willem van Oranje-Nassau, zoon van stadhouder Willem V, kreeg direct als Amsterdamse residentie het voormalige Stadhuis op de Dam aangeboden. Latere Oranjevorsten verbleven er spaarzaam. In 1934 verkocht de stad Amsterdam het Paleis aan de Nederlandse Staat, die het sindsdien aan het staatshoofd ter beschikking stelt. Met als gevolg een kolos midden in de stad, die 350 dagen per jaar leeg staat.
Pas dus op met collega’s laten profiteren van jouw goodies, binnen de kortste keren raken ze eraan gewend en durf je de presentjes niet meer terug te vragen. Ook anderen jouw ideeën laten inpikken op vergaderingen is een slechte zaak (chefs hebben hier een handje van). Direct afkappen en voor jezelf kiezen.

8. 1818: Slavenhandel
Nederland beëindigt in 1818 de slavenhandel, maar de slavernij in de koloniën blijft bestaan. In Nederlands-Indië wordt de slavernij in 1859 afgeschaft, vier jaar later volgen de koloniën in Afrika en Amerika. Daarmee was Holland bepaald niet het snelste jongetje van de klas, Groot-Brittannië deed het al in 1833. Ook het erkennen van schuld aan de internationale slavenhandel kost Nederland moeite. In 2001 betoogde ons land spijt voor het koloniale verleden, maar expliciete excuses werden nooit gemaakt (want dat zou miljoenen kunnen kosten).
In het bedrijfsleven geldt nu als gouden regel: als er iets is misgegaan (vergiftigde eieren, onveilige kinderwagens), erken dat zo snel mogelijk en los het op, zodat de affaire niet blijft hangen. De bonnetjesaffaire van Teeven is hoe het NIET moet. Heb je een blunder begaan, probeer dat niet te verbergen, maar overleg direct met je chef en/of personeel. Ook bij onderlinge conflicten met beschadigde ego’s: direct uitpraten en met schone lei opnieuw beginnen.

9. 1637: Tulpenmanie
Uit het Ottomaanse Rijk kwamen in 1593 tulpen naar Leiden gestuurd. Hollanders vielen als een blok voor de bloem. Al snel bereikten de prijzen voor bollen astronomische hoogten. Op een veiling in Alkmaar wordt in 1637 een dagomzet gemaakt van 90.000 gulden. Daarna stort de markt in. De zwaarst getroffenen moeten vluchten en elders een nieuw leven beginnen.
De tulpenmanie werd een symbool voor ‘de waan van de dag’. Ook bij projecten binnen het bedrijfsleven zie je vaak tunnelvisie, waardoor de meest uitzinnige producten op de markt komen. Laat jouw project ook aan frisse buitenstaanders zien, die bloopers kunnen voorkomen. Vreemde ogen dwingen tot de broodnodige nuchterheid.

10. 1830: Belgische opera en onafhankelijkheid
Op 25 augustus ontaardt de opvoering van de opera La Muette de Portici (De Stomme van Portici) in de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel in rellen. Die opstootjes vormen de aanleiding van de Belgische opstand tegen ‘onze’ Willem I en uiteindelijk de Belgische afscheiding van Nederland. Later die eeuw zouden ook Verdi en Wagner nog in de problemen komen met hun opruiende opera’s.
Creativiteit ligt vaker onder vuur. Verwacht als jij met vernieuwende ideeën komt geen staande ovatie van collega’s of directie. Juist dan moet je doorzetten en blijven geloven in je eigen plan en kwaliteiten.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.