
40.000
Er zijn 40.000 handtekeningen opgehaald voor het burgerinitiatief om het basisinkomen in 2018 in te voeren in Nederland. Het concept wordt daarom binnenkort besproken in de Tweede Kamer. Het idee in grote lijnen: iedereen kan een vast bedrag per maand krijgen, plus een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen onder de 18 jaar, zonder tegenprestatie. Daar staat dan tegenover dat alle uitkeringen in Nederland worden stopgezet. Belasting betalen wordt in het scenario van het burgerinitiatief extreem versimpeld.

Eureka!
Wetenschappelijke experimenten tonen aan dat een plotseling bedachte oplossing vaak de juiste is, schrijft Scientific American. In vier Amerikaanse experimenten rondom rebussen en anagrammen werd aan studenten gevraagd of ze het probleem analytisch of stap voor stap hadden opgelost, of dat de oplossing plotseling in hen was opgekomen. In alle vier de experimenten waren de eureka-oplossingen vaker correct dan de analytische: 94% tegenover 78%. Helaas, gaven de onderzoekers toe, ging het hier slechts om rebussen, niet om complexe problemen uit de ‘echte’ wereld.

Duurder door Airbnb
Volgens ING kan het gebruik van Airbnb de huizenprijzen in Amsterdam omhoog drijven. ‘Met een structurele netto opbrengst van 350 euro per maand kan een huizenkoper in theorie de rente en aflossing betalen van een (extra) hypotheek van 95.000 euro (bij 3% rente, en hypotheekrenteaftrek tegen 40,4%), zolang hij in de woning woont.’ De verliezers bij dit effect? Starters, zowel jongeren als mensen die nieuw in de stad zijn, woningbezitters die een groter huis zoeken en mensen die niet profiteren van het toerisme, maar er last van hebben.

Van metal naar horloges
Dan Spitz, leadgitarist van de metalband Anthrax, is tegenwoordig horlogemaker. Hij was zeer succesvol in de vroege jaren 90 en won drie Grammy’s. Ook het klokjes maken kan hij goed, na een prestigieuze opleiding in Zwitserland. Great Big Story maakte een documentaire over zijn carrièreswitch.
Daarom maken we dt-fouten
Zelfs de beste spellers onder ons maken weleens dt-fouten. Dat komt door een vol ‘werkgeheugen’, ontdekte taalkundige Dominiek Sandra van de Universiteit Antwerpen. Door drukte of de focus op de inhoud van wat we schrijven, kan het misgaan. In die gevallen prevaleert de spellingsvorm die we het vaakst zien en schrijven we ‘ik wordt’ in plaats van ‘ik word’. Dt-fouten worden het meest gemaakt bij ‘homofonen’; verschillende woorden die hetzelfde klinken. Voorbeelden daarvan zijn ‘gebeurd’ en ‘gebeurt.’
Leeg hoofd
Je maakt nieuwe neuronen aan in je hersenen als je een aerobe training doet: een langdurige activiteit die de hartslag en de ademhaling verhoogt, waardoor er meer zuurstof dan normaal door het lichaam wordt gepompt. Dit zou volgens neurowetenschappers deels verklaren waarom mensen zich zo helder kunnen voelen na een rondje hardlopen. Het interessante is ook de plek waar die neuronen verschijnen: namelijk bij de hippocampus, de plek in de hersenen waar het onthouden en leren plaatsvindt.
Incompetent?
Het bedriegerssyndroom, onlangs uitgebreid besproken in dit blad, blijft de gemoederen bezighouden. In een artikel voor BBC News schrijft Oliver Burkeman geruststellende woorden: ‘Mensen met bergen zelfvertrouwen zijn wellicht simpelweg te incompetent om zich te realiseren hoe incompetent ze zijn.’ Kortom, de echt incompetenten onder ons maken zich nooit zorgen over hun prestaties op het werk. Ben jij onzeker? Dan ben je misschien juist hartstikke kundig!