Waarom kunnen we Couperus of Piketty niet missen in ons leven? Hoe worden we succesvoller door Dostojevski en Houellebecq? Tien redenen om vaker een boek te lezen.

1. Afkicken van de socialmediaverslaving
Wie even snel een tweet of e-mail tussendoor bekijkt, heeft weer twintig minuten nodig om op het werk te focussen. Nu 140 leestekens en swipes ons dagritme bepalen, lukt het niet meer om onze aandacht bij één onderwerp te houden. Logisch dat je papers, voorstellen en sollicitatiebrieven daar ook onder lijden. Technofilosoof Tristan Harris probeert een beweging te starten om ons van onze iPhone-verslaving af te helpen. Revenge of the book!

2. Lezen vergroot je woordenschat
Wie nooit een boek van Louis Couperus, Gerard Reve, Hafid Bouazza of Thomas Heerma van Vos leest, blijft in een functioneel droog vocabulaire hangen van een paar duizend woorden. Armoe troef. Als je een inspirerend verhaal wil vertellen tijdens een conferentie of in een paper, is het fijn als je met verrassende bon mots op de proppen kunt komen. Literatuur is een spoedcursus vocabulaire.

3. Ik lees dus ik ben niets
Wie een verhaal leest, verliest zich in de belevenissen van een ander. Het eigen ego is even ondergeschikt aan dat van een ander. Je moet je openstellen voor totaal onverwachte andere ervaringen. Dat zouden Poetin en veel andere politici ook eens moeten doen. Empathisch vermogen helpt je in leven en loopbaan.

4. Bluff your way into alles
Als je in een nieuw gezelschap belandt – werk of privé – moet je eerst testen waar de pijnpunten liggen en waar je punten kunt scoren. Lezen helpt daarbij enorm. De kunst is om van een paar actuele auteurs niet de bestseller te kennen, maar juist een minder bekende titel. Dus van Thomas Piketty niet Kapitaal in de 21ste eeuw, maar De slag om Europa. Van Tommy Wieringa niet Joe Speedboot maar Dit zijn de namen. Ventileer hier een felle mening over en je scoort geheid.

5. Bimbo lingo
Boer zoekt vrouw bewijst wekelijks dat het niet elke man gegeven is om de andere sekse te verleiden tot meer dan een glaasje muntthee. Dus heterokerels: volg een spoedcursus bimbo lingo om het vrouwelijk taalgebruik te doorgronden. Lees Bridget Jones of andere chicklit en je bent helemaal bij. Maar je kunt ook de biografie van Aletta Jacobs doorspitten …

6. Denkspier trainen
Onderzoek wijst keer op keer uit dat kinderen die door hun ouders worden voorgelezen het beter doen op school. Datzelfde geldt voor kids die zelf af en toe een boek oppakken. Je denkspier en fantasie trainen helpen je later om out of the box te denken. ‘Mama, ik kan vliegen.’ ‘Voorzitter, we gaan het allemaal anders doen.’

7. Stockholm of Tokyo op de sofa
Veel millennials koesteren een checklist met alle landen en steden die ze willen bezoeken. Maar voordat je in je economy-kuipje stapt, kun je je mentaal voorbereiden met romans van lokale auteurs. Tokyo leer je kennen met de surrealistische Haruki Murakami. Ryu Murakami schrijft over nachtelijk Tokyo, vol scheermesjes en ander bloederig leed. Stockholm bezoeken zonder de thrillers van Jens Lapidus stelt niets voor. Reizen begint thuis met een boek.

8. It’s the dt, stupid
Spellen gaat niet vanzelf. We leren het op school, waarna we de rest van ons leven op gevoel de dt-regels toepassen. Zelfs dat hoeft niet meer, dankzij de spellingscorrector. Maar die maakt ook fouten. Hoe meer je leest, hoe beter je woordbeeld. Als je dan niet weet hoe je ‘veranderd’ schrijft, weet je in ieder geval intuïtief hoe het eruit zou moeten zien.

9. (Speed)daten met de auteur
Met een cursus snel lezen kun je nóg meer informatie tot je nemen. Nog meer tips van Ben Tiggelaar, nog meer verhalen van Roald Dahl. Speeddaten met de geest van de auteur is efficiënt. Jammer dat daarbij de diepere lagen verborgen blijven. Geen probleem bij Tiggelaar, maar Houellebecqs satire op snelwandeltempo: eeuwig zonde. Kies voor het andere uiterste en lees poëzie. Nog beter: leer elke week een gedicht uit je hoofd, net zoals de Russen doen op school. Je wereld en je ziel zullen nooit meer hetzelfde zijn.

10. Het boek is beter dan de film
Bingen met Netflix of HBO, waarom niet? Het is de gouden tijd van televisieseries, dus aanbod genoeg. Talloze romans en stripboeken worden geplunderd voor streamtime. Maar vrijwel altijd is het origineel beter, rijker, verrassender, compromislozer. ‘Winter is coming’ in Game of Thrones, maar de rijkdom aan details en emoties in de boeken van George R.R. Martin is onovertrefbaar. Pas op: pochen met je kennis van het papieren origineel maakt je snel tot een nerd in andermans ogen.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.