Over twaalf maanden opent kabelbaan The Dream Line over de Maas. Het allerhoogste gebouw van Nederland staat vanaf 2020 in Rotterdam. Zijn dromen bedrog, of is Roffa écht beter dan Amsterdam?

1. Rancune
De wedijver tussen de hoofdstad en Rotterdam wordt vooral in de havenstad gevoeld. En gekoesterd. Acteur Gerard Cox ratelt er dwangmatig over door in elk interview, Jules Deelder heeft er zijn beste gedichten over geschreven. (‘Amsterdammers zijn aardige mensen. Ze hebben een goed hart – het moest alleen gekookt op hun rug hangen.’) Van Clint Eastwood weten we dat wraakgevoelens en rancune helemaal niet slecht zijn: je bereikt er veel meer mee dan met love & happiness.

2. Kabelbaan
Maar liefst twee initiatieven concurreren om een kabelbaan over de Maas te spannen. Aleksander Dragojevic en zijn kompanen hebben met The Dream Line de beste kaarten in handen om te slagen met hun ‘mooie toevoeging aan de skyline’: onthulling over een jaar, beloven ze. Dromen zijn bedrog, maar in Rotterdam worden ze werkelijkheid. De stad ondersteunt veel van dit soort ambitieuze initiatieven (al leidt dat ook tot Titanic-achtige projecten als het SS Rotterdam, met 235 miljoen euro verlies.

3. Feyenoord
Jammer dat ze kampioen zijn geworden, want niets was mooier dan de frustraties van het mooiste supporterslegioen van Nederland, dat achttien jaar op de landstitel wachtte. Skinheads, huisvaders, allemaal houden ze van hun cluppie rouwdouwers. Worden Lee Towers en de spelers blasé en zelfingenomen (zeg maar Amsterdamse Ajacieden) na deze titel?

4. Bakstenen
Nadat decennia lang iedereen met een IQ boven de 100 de stad ontvluchtte na zijn/haar Erasmus-studie, keert de hoogopgeleide meute langzaam op zijn Kralingse schreden terug. De Amsterdamse woningmarkt is drooggekookt (100.000 euro voor een 35m2 grote galerijflat aan de ringweg, anyone?) en de Rotterdamse gaat aardig die kant op. Toch krijg je nog steeds 40 procent meer voor je geld bakstenen in Rotjeknor.

5. Rrrrrolkoffers
Sommige Amsterdammers ontwikkelen dwangneuroses door het permanent ratelen van rolkoffers op de kasseien voor hun huis. Anderen vangen juichend 1.200 euro per weekend van toeristen via Airbnb voor hun grachtenetage. Desnoods bivakkeer je zelf tijdelijk op de stadscamping. Rotterdam werd in 2016 door Lonely Planet in de toptien van steden benoemd die je móét bezoeken. Gelukkig heeft dat (nog) niet dezelfde ‘Amsterdamse’ meute bierfietsers en hengstenbalbezoekers naar de Maasstad gelokt. Zelfs met North Sea Jazz Festival zit de stad niet bomvol (we negeren even de Wereldhavendagen).

6. Rafelrand
Rotterdam maakt veel beter gebruik van zijn industriële rafelranden dan Amsterdam. In de hoofdstad rukken de woonkolossen op, in Rotterdam hebben ze dankzij alle voormalige havens veel meer plek voor zaken als de Fenix Food Factory (FFF) op Katendrecht of exposities en een vlooienmarkt XL in de Onderzeebootloods op de Heijplaat (en dan noemen we niet eens stadslandbouwprojecten).

7. Personeel
De hoofdstedelijke spreekwoordelijke arrogantie wordt het best uitgedragen door het personeel in horeca en winkels. Nadat de klant nederig het hoofd heeft gebogen, maakt hij kans op een consumptie. Of hij/zij mag – mits het BMI niet te hoog is – een kledingstuk meenemen naar de paskamer. Dat pakken ze in de Maasstad een stuk jovialer aan. Wil jij een XS-shirt met je 140 kilo, gozert? Geen probleem. Dezelfde hand-in-hand-kameradenmentaliteit vind je ook bij accountants, agenten en anorexiatherapeuten.

8. Kapsalon
De geboortestad van patatje kapsalon haalt op alle culinaire niveaus de hoofdstad in. Restaurant Moon bovenop de voormalige Shell-toren aan het IJ? Rotterdam had al lang de Euromast met bijbehorende kleffe broodjes. Het aantal Michelin-sterren ligt hoger in Amsterdam, maar de jonge talenten vind je in Rotterdam, waar ze door minder hoge huren sneller het avontuur aankunnen om een eigen zaak te openen. Neem Jim de Jong (Restaurant De Jong), Marnix Benschop (The Suicide Club) of Pepijn Schmeink (Dertien Rotterdam): talenten van de toekomst. En als je zelf wilt koken of culinair snacken, kun je altijd nog naar de Markthal.

9. Parkeren
Hoofdpijndossier voor elke automobilist: waar parkeer je in Amsterdam? Over betaalbaarheid zwijgen we; de tarieven zijn het hoogst van Nederland. Nee, dan de kades van Rotterdam. Voor elke Amerikaanse bolide is ruimte genoeg. Openbaar vervoer functioneert prima, maar de Maasboulevard is voor elke vierwieler het summum.

10. Inteelt
De grachtengordeliaanse arbeidsmarkt kenmerkt zich door incestueuze kennissenkringen, waarbij vooral belangrijk is dat je de juiste mensen kent, die al decennia de juiste baantjes verdelen. Rotterdam staat juist open voor nieuwkomers, de stadsbewoners zijn nog steeds aangenaam verrast dat je in hún metropool wil komen wonen. Met een stijgende werkgelegenheid van ruim 1 procent per jaar gooit de Rotterdamse regio de poorten wijd open.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl.