
7 extra verzuimdagen
Ruim 1,2 miljoen werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk. Het ongewenste gedrag zorgt naar schatting jaarlijks voor zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Minister Asscher is een campagne gestart om aandacht te vragen voor dit probleem. TNO heeft een wegwijzer met tips gepubliceerd.

That’s another cook!
Volgens een studie van Cambridge University spreken Nederlanders erg goed Engels. Ons land staat wereldwijd op de derde plaats qua Engels taalgebruik, achter Estland en Zweden. De onderzoekers beoordeelden het taalgebruik van zo’n 1,2 miljoen mensen uit 72 landen, waaronder 15.000 Nederlanders. Zou daar ook een zekere voetbaltrainer bij hebben gezeten?
Gevaarlijke hypotheken
Volgens Vereniging Eigen Huis zien veel huizenkopers de risico’s van hypotheken over het hoofd. De aantrekkende economie en lage rente stemt ze optimistisch, maar ze denken te weinig na over scenario’s als baanverlies en rentestijging, aldus VEH. De oververhitte woningmarkt zet kopers onder druk; de vereniging waarschuwt tegen overhaaste beslissingen.

Robotadvocaat
De automatisering van mensenwerk heeft er weer een nieuw hoofdstukje bij. Een Amerikaans advocatenbureau heeft een robot van IBM ingehuurd. Hij heet Ross en kan complexe juridische vraagstukken uitleggen in begrijpelijk Engels. Hij leert van iedere interactie met mensen en downloadt alle jurisprudentie om up-to-date te blijven. Another one bites the dust.

Populairste werkgevers
Shell, Google en Philips zijn de populairste werkgevers onder Nederlandse hoogopgeleiden. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2016. Shell heeft de eerste plek heroverd op KLM, dat naar de zesde plaats zakt. Google staat voor het eerst in de top 3. Softwaregigant IBM is nieuw in de top 100 en neemt meteen plek 33 in. Meer op de volgende pagina!

Zwitsers tegen gratis geld
Een grote meerderheid (78%) van de Zwitsers heeft in een referendum tegen het plan gestemd om een basisinkomen in te voeren. Volwassenen Zwitsers zouden onvoorwaardelijk zo’n 2.250 euro per maand krijgen, maar legden zich massaal neer bij de kritiek van de regering. Die zei dat het plan veel te duur was en niet de juiste prikkels voor de arbeidsmarkt bevatte.

Inleveren dat salaris!
Werkloze 50-plussers moeten een deel van hun gewenste salaris inleveren om weer aan werk te komen. Dat vinden topman Rob Zandbergen en oprichter Alex Mulder van uitzendorganisatie USG People. Het hoge salaris vormt voor veel werkgevers een reden om geen ouderen aan te nemen. ‘Ze zijn ook te duur en daarom is het echt geen gekke gedachte om een beetje salaris in te leveren.’